Papagájok
Nimfa papagáj

Papagáj

A csőr mögött: papagáj fiziológiája és a beszéd

A csőr mögött: papagáj fiziológiája és a beszéd


A papagájok abba az állatcsoportba tartoznak, amelyek nyelvtanulási képességekkel rendelkeznek és amelyek fiziológiájukkal ugyanazokat a hangokat állítják elő, mint az emberek. Noha nincs gégéjük a légcső tetején, mint az embereknek, a papagájok felépítése hasonló szerkezetű, az úgynevezett syrinx náluk a légcső alján helyezkedik el a mellkasban.

A gége és a syrinx által kibocsátott hangok mind felismerhető emberi típusú szavakká alakíthatók, amikor áthaladnak a torok, a száj és a nyelv által elvégzett manipulációs folyamatokon. Azt gondolhatjuk, hogy a madár nyelve nem olyan, mint az emberé, de ez nem teljesen igaz: szakértők észrevették, hogy az ember és a papagáj nyelve között meglepő hasonlóságok vannak.

A papagájok szokatlanul nagy nyelvűek a madarak között, és kiderült, hogy ez a tulajdonság fontos összetevő az emberi beszédhangok utánzásának képességéhez. A papagáj nyelvének mérete többi hangtermelő szervéhez viszonyítva is összehasonlítható a miénkkel. Az emberek ugyanakkor nem képesek utánoznia papagájok hangjait.

Sok papagáj meggyőzően bebizonyította, hogy tud kommunikálni velünk. Legtöbbjük rutinszerűen képes használni az emberi beszéd elemeit és ezen elemek helyes és a helytelen kombinációit is, mindezt azért, hogy megkísérelje az interakciót az emberi nyájjal, vagyis emberi figyelemre és társaságra vágyik.

www.000webhost.com