Papagájok
Nimfa papagáj

Papagáj

Miért kell rágójáték a papagájnak?

Miért kell rágójáték a papagájnak?


Mint azt valószínűleg a legtöbb papagáj gazdája már tudja, a játékok nagyon fontosak, mivel sok mentális stimulációt nyújtanak és meggátolják a papagájok legnagyobb ellenségét, az unatkozást.

Ebben a rágójátékok talán a leghatékonyabbak az összes közül. Hogyan segíti az állandó rágcsálás a papagáj jólétét? Cheryl Meehan etológus felfedezte, hogy a rágás még fontosabb a papagájok számára, mint a játék, és több papagáj viselkedési tanácsadó és sok madár-állatorvos is határozottan javasolja, hogy a papagájnak mnél több rágási lehetőséget biztosítsunk - ez tehát egy szép konszenzus a szakmán belül. A vadonban a papagáj akár napi hat órát tölthet folyamatos rágással, miközben élelmet keres és időnként eszik. Az ő esetükben ez az ébren töltött idő nagyobbik felét jelenti, arányosan tehát ez egy nagyon jelentős elfoglaltság. Ezért van az, hogy a papagáj mindig boldogan küzd meg az ennivalóért még akkor is, ha könnyebben is meg tudná szerezni azt magának. Minél több lehetőséget kap a madár, hogy alkalmazza ezt a természetes táplálkozási viselkedést, annál kisebb a valószínűsége, hogy unatkozni fog.

Sok, társként tartott papagáj azonban nem kapja meg a lehetőséget arra, hogy ezt a rágcsáló-romboló ösztönt kiélje, ami túl sok szabadidőt eredményez, és növeli annak az esélyét, hogy a madár unatkozni fog, ami viszont nemkívánatos és önromboló magatartást okozhat (ez a tolltépéses betegség). A kutyák számára készített rágójátékok előnyei már régóta jól dokumentáltak: mentális stimulációt nyújtanak, emellett köteléket építenek a gazdival, és segítik az új készségek elsajátítását is. Ugyanez vonatkozik a papagájokra, az ő esetükben a táplálkozási gyakorlatok fejlesztik az intelligenciát, testmozgást biztosítanak nekik és általában véve teljesebbé teszik napjaikat, közelebb hozva a természetben megszokott és a fogságban nagyon hiányzó életformát.

www.000webhost.com