Papagájok
Nimfa papagáj

Papagáj

Ragadozók és prédák

Ragadozók és prédák


Az emberek gyakran panaszkodnak, hogy mennyire félősek lehetnek a papagájaik az olyan új dolgoktól, mint a játékok, a kanapén a párnák és a falon lévő képek, vagyis csupa teljesen veszélytelen dologtól félnek ezek az ijedős madarak.

Érzelmileg vizsgálva azonban ez a viselkedés tökéletesen értelmes. A papagájok neofóbok - ez a félelem az új dolgoktól - méghozzá nagyon egyszerű okból: a természetben ők prédák, nem ragadozók. Ha megnézzük egy tetszőleges állat koponyáját, sokat le lehet vonni abból, hogy az állat szeme hol és hogyan helyezkedik el. Ha a szemek az arc elülső részén helyezkednek el, akkor az állat bifokális látással rendelkezett, a látás egyik elsődleges célja náluk más állatok élelmezés céljából történő sikeres levadászására. Az ilyen állatok tehát egész biztos ragadozók. Könnyen bele lehet illeszteni ebbe a láncolatba az olyan, ismert állatokat, mint a kutyák, a macskák, a majmok, illetve a természet csúcsragadozóját, az embert.

Másrészt viszont, ha a szem a koponya oldalán helyezkedik el, akkor az egy olyan állaté, aki élete jelentőr részében a válla fölött leste a rá vadászó ellenséget. Vannak olyan madárfajok, amelyek szeme olyan messzire áll szét a koponyán, hogy valóban képesek legyenek jobban látni a hátuk mögé, mint előrefelé. Egy olyan állat, amelynek a szeme a feje oldalán van, egész biztosan préda a természetben. A papagájok jóindulatúan neofóbok és most már ennek az eredetére is fény derült. Ha a papagáj egy új objektumot érzékel, akkor azt gyakran potenciális fenyegetésnek látja, egész addig, amíg meg nem győződik az ellenkezőjéről. A lakásban, a madár környezetében történő változtatásokat ezért mindig fokozatosan és kellő körültekintéssel kell bevezetni. Ugyanez vonatkozik az új játékokra, a tornáztatáshoz használt szobai ülőfára és bármilyen új berendezésre, amit a madárnak veszünk.

www.000webhost.com