Papagájok
Nimfa papagáj

Papagáj

Nimfa papagáj

Repülési tollak


A repülési tollak tulajdonképpen a szárny és a farok nagy tollai. A szárny repülési tollai három csoportra oszthatók. Az első csoport tagjai a szárny túlsó végén elhelyezkedő metacarpalis (csukló) és falangealis (ujj) csontokhoz kapcsolódnak, feladatuk az előre irányba toláshoz szükséges energia kifejtése. A második csoport tagjai az ulna-hoz, vagyis a szárny közepén lévő csonthoz kapcsolódnak, szerepük az emelkedéshez szükséges mozgási energia előállítása. Általában 10-14 ilyen másodlagos toll van összesen. A harmadik csoportnak dekorációs szerepe van, például az udvarláshoz használják őket.

A legtöbb madár 12 faroktollal rendelkezik. Megfigyelhető, ahogy a papagáj repülés közben kormányként vagy fékként használja a farktollait. A ketrecek, a madárházak vagy a madárszobák (bizonyos esetekben, mint például nálunk is, ez a szerep a nappali szobának jutott) takarítása közben a mindenfelé szétszálló tollak nagy gondot okoznak, mert tényleg szinte mindenhova eljutnak. A pelyhes tollak kicsik, puhák, bolyhosak és a kontúrtollak alatt helyezkednek el.

Leviszik a levegőt a bőr mellé, megvédve a madarat melegtől és hidegtől egyaránt. Olyan hatékonyak, hogy szigetelésre is használjuk őket, kabátokban és paplanokban. Házi madaraink szerencséjére inkább kacsákat, tyúkokat és libákat szokás a tollukért tartani, papagájokat nem. A fonott tollak speciális típusait púdertollaknak nevezzük. Ezek akár allergiát is okozhatnak néhány gondozó számára. A szűrők vagy a védőmaszk viselése általában csak részben sikeres stratégia, akinek nagyon erős az allergiás reakciója, annak más tevékenység után kell néznie.

www.000webhost.com