Papagájok
Nimfa papagáj

Papagáj

Kecske papagáj (kakariki)

Vakcinák és kedvtelésből tartott madarak


Gyakran kérdezik az állatorvost a papagájok vakcinázásáról. És a válasz: esetenként szükséges lehet. A lehetséges oltások száma véges, sokuk mostanában teljesen el is tűnt a piacról.

Az egyetlen, fixen elérhető vakcina a poliomavírus oltás. Ez a betegség főleg a fiatal papagájokat fenyegeti, ezért szokták tenyészetekben az újszülötteket beoltani. Sokszor elhullással végződik és könnyen terjed tovább. A hullámos papagájoknál már igen korán, 10-25 napos koruktól fenyegeti a betegség a kicsiket, akik ebben a korban még teljesen védtelenek ellene. A nagyobb testű papagájok is erősen hajlamosak a madár-poliomavírus (APV) fertőzésre, és általában nincs jele a betegségnek, elég alattomos.

Néhány faj rendkívül érzékeny a betegségre, különösen az újvilágipapagáj-formák alcsaládjába tartozó fajok (caiques), míg mások esetében csak egészen ritkán fordul elő a betegség. Az APV-betegség különböző módon fordul elő az eltérő életkorú és fajú madarakban. Papagájalakúak esetén a halál általában 6 hetesnél fiatalabb madaraknál fordul elő. Az arák és a nemespapagájok esetében 8 hét az átlagos halálozás. Az esetek közötti összefóggés az, hogy a megbetegedett fiókát többségét, sőt, valószínűleg az összeset, kézzel táplálják, amikor a baj megtörténik. A kézzel etetett csibék minimális előjelet követően, eléggé váratlan módon elpusztulnak. A szekréciós ellenanyag-átadásának köszönhetően a szülők által nevelt kicsiknél az előfordulás jóval ritkább.

Ha jelek fordulnak elő, akár 24 óra alatt bekövetkezik az elhullás. A figyelmes papagájtulajdonosok észrevehetik a növényi táplálkékok a megszokotthoz képest késleltetett ürítését, a gyengeséget, általános sápadtságot vagy a véraláfutást a bőr alatt a halál előtti órákban. A kloáka sárga elszíneződése, melyet a vizelet elsötétedése okoz, szintén támpont lehet a diagnózis során. A boncolás általában a lép és a máj megnagyobbodását és belső vérzéseket állapít meg a halál okaként.

www.000webhost.com